Nejlepší současná česká spisovatelka



Čtení jednoznačně patří mezi mé největší koníčky, ač je to pro spoustu lidí nepochopitelné. Stejně tak ale já nechápu ty, co nikdy k žádné knížce ani nečichli. Myslím si však, že když najdete ten správný žánr a téma, přijde tomu na chuť opravdu každý. A jelikož patřím mezi ty maniaky, co se vydrží hodinu procházet v knihkupectví či v knihovně a nasávat tu úžasnou vůni knih, dnešní článek bude o mé oblíbené autorce – Lence Lanczové. 




Pro ty, kdo tohle jméno slyší poprvé, troufám si říct, že Lenka je naše nejznámější a nejúspěšnější autorka dívčích románů. Přestože její knihy najdete pod touto kategorií, nepředstavujte si slaďárny typu „a žili spolu šťastně až do smrti“. Lenka se zabývá psychikou dospívajících a ve svých románech otevřeně a reálně zobrazuje i negativní jevy, jako je například: anorexie, těhotenství v brzkém věku, trauma po znásilnění, stalking, různé závislosti a podobně. Některé knihy jsou dokonce inspirovány skutečnými příběhy.

Lenka zatím napsala 60 knih a vytvořila tak přes 60 hrdinek a hrdinů. Každý z nich je úplně jiný. Najdete mezi nimi krásnou a taky docela namyšlenou Radku, Petru s mindrákem z naslouchátka, Martinu s jizvou na tváři, modelku Moniku, kluky střídající Elenu a plno dalších. Každá má jiné vlastnosti, postoje i názory. Zaručuju vám, že se v některé určitě najdete. To stejné platí také o klucích. Podle toho, kterého si oblíbíte, poznáte váš typ :) Holkař Tadeáš, filozof Dominik, hokejista Filip, zodpovědný David…? Rozhodně si vyberete.

Jelikož Lenka nic nepřikrášluje, příběhy jsou reálné a poutavé. Často dokonce i poučné. Myslím, že po přečtení Mostu do země lásky nikdy nepojedu stopem, i kdybych měla jít pěšky přes celou republiku.

Samozřejmě, že knihy jsou také plné romantiky a krásných scén. Ale jak jsem už vzpomínala na začátku, nejedná se rozhodně o žádný kýč. Všechno to jsou příběhy, co se můžou stát komukoliv z nás a možná proto mají takové kouzlo.

Nedá mi to, abych tu také nezmínila jednu zvláštnost, která je pro Lenčiny knížky typická: Většina se odehrává ve smyšleném městě Bakov nebo jeho okolí. Tudíž se zde objevují i stejná místa, jako je podnik Galaxie, kino Vesmír, sportovní gymnázium, klub Pyramida a plno jiných. Proto není divu, že se ve více knížkách objevují také stejné vedlejší postavy a často se najde i zmínka o hlavních hrdinech z jiné knížky. Někdy se tak můžete dozvědět, jak to s nimi vlastně dopadlo, protože Lenka má v oblibě nechávat konce otevřené, aby si každý mohl domyslet ten svůj.

První kniha vyšla v roce 1992 a postavy si v ní ještě posílají dopisy a volají na pevnou linku, takže kdo má rád tohle romantické období, určitě doporučuji. V Lenčiných knihách jde krásně pozorovat, jak se doba vyvíjela. Pokud si chcete zavzpomínat na časy, kdy se ještě používalo ICQ, hledejte mezi knihami vydané kolem roku 2003. V posledních už je i ten facebook :)

Nebudu vám tady vypisovat děje jednotlivých knih, ale pokud byste chtěli, příště napíšu o nějaké samostatný článek. 

Jestliže jste ještě žádnou knihu od Lenky Lanczové nečetli, rozhodně byste to měli napravit. Často se sice setkávám s názorem, že od toho odrazují její názvy a přebaly, ale na to vám můžu říct jen jedinou věc: Nesuďte podle obalu. A to neplatí jen o knihách :)

Kdo patříte mezi fanoušky této úžasné spisovatelky, určitě mi napište do komentářů vaši oblíbenou knihu, hrdinu i hrdinku. Je těžké vybrat od každého jen jedno, ale za mě je to jednoznačně: Čas něhy – Tadeáš – Eva :)

A kdo se rozhodl si nějakou přečíst, ale z toho bohatého výběru si neumí vybrat, ráda vám poradím. Jelikož jsem přečetla úplně všechny, stačí mi napsat vaše kritéria a já vám doporučím knížku přesně pro vás :)
 

1 komentář:

  1. Pár knížek jsem od ní četla a líbily se mi. Nejvíc Půlnoční sny.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář :)